08 May 2012

Нова кухня

Новини No Comments

Нова кухня 

 Нова кухня е един от най-големите подаръци, който можете да направите за себе си и вашето семейство. Кухнята е сърцето на вашият дом. Тя трябва да бъде ефективна, удобна и красива до колкото е възможно. Дали да е абсолютно нова или с малки, а може би с големи подобрения зависи от представата ви за мечтаната от вас кухня. От къде да започнете? В тази статия ние от www.montajdizain.com ще ви дадем идеи и предложения за избора на съвършената за вас кухня.

1. Оценка на нуждите.

Вашата кухня няма да е кухнята на най- добрият ви приятел, сестра ви или съседа отсреща, така че не ползвайте задължително техните съвети и мнения, които безспорно ще са много. По- добре се обърнете към професионалист, който ще ви зададе много въпроси преди да ви даде много съвети. Преди това обаче обмислете внимателно кухнята мечта: Какво ви харесва в сегашната кухня? Какво не ви харесва? Какво ви липсва? Какво е излишно?

2. Решете какво искате.

Разгледайте колкото се може повече модели на кухни в уеб сайтове- www.montajdizain.com, продуктови каталози, магазини за мебели и т.н. Изберете само няколко от тях, които най много пасват на вас и вашият дом, като се съобразявате и с бюджета, който сте си определили за целта. Това ще помогне на професионалистите да се ориентират какъв е вашият вкус и нужди и да ви предложат най-доброто в тази насока.

3. Най-добрата кухня е функционалната кухня.

Кухнята трябва не само да изглежда добре, но и да  бъде съобразена с това от колко души се състои вашето домакинство, на каква възраст са те, има ли хора със специални физически нужди и т.н. Също така трябва да се вземат предвид и хобита и интереси, които могат да присъстват в кухнята – например специални стелажи, рафтове, шкафове за съхранение на вино; прозорец към градината; и други.

4. Ефективност на кухнята.

Преди петдесет  години английски специалисти са проследили стъпките, които една средна домакиня минава постоянно и открили, че има естествен и задължителен път между хладилник, готварска печка и мивка. Пътят между тези три уреда се нарича „работен триъгълник“ и в зависимост от разстоянието между тях и колко лесно или не се достига до тях се счита за мярка за кухненска ефективност.

Голяма или малка, опростена или сложна, най-ефективната кухня е една от следващите основни видове. Помислете кой ви допада най-много.

„ L-образните кухни“ имат една дълга страна, на която са настанени два от трите основни уреда (обикновено хладилник и мивка) и една къса страна, на която присъства готварската печка. При този тип кухня често хладилника е разположен в единият край (например като начало), фурната е в другият край (като край), а мивката е между тях (често е ъглова). Трябваа  между мивката и фурната да има плот за рязане/готвене, а между мивката и хладилника втори свободен плот.

„U-образните“ или по-точно П-образните кухни имат две страни с еднакви дължини, така че хладилника и готварската печка са еднин срещу друг, и една по-къса страна (наречена общ плот),

която ги свързва и на нея се намира третият основен уред – мивката.

„G-образните кухни“ са като П-образните плюс добавен плот, продължение на едната от дългите страни.  Допълнителният плот може да се ползва както за помощен при готвене, така и за бърза закуска или питиета с приятели или семейството.

„Коридор кухня“ – когато имаме две дълги страници една срещу друга с пътека между тях

Полезна е за много малки пространства, но тази форма е с най-голям риск за прекъсване на домакина, ако основната лента за движение е през работната зона. Например ако някой член на семейството ползва мивката, друг не може да ползва уредите, намиращи се след нея.

“Универсална кухня” или така наречената „права кухня“е нещо, върху което определено трябва да се помисли. Всички уреди и шкафове са на една стена и това създава гъвкаво пространство, което е добре за всеки член на семейството на всеки етап от живота.

Ако член на семейството има алергии или ако искате да сте особено строг спрямо екологичните проблеми, можете дори да си поръчате материалите да са направени със специални лепила, оцветители, и лакове, за да задоволи тези нужди.

Следва продължение.

Ако тази статя ви е била от полза и искате още, харесайте ни във Facebook

С уважение от екипа на: http://www.montajdizain.com/

Comments are closed.